Rasstandaard

Het karakter van de Keeshond.
Een Keeshond is erg intelligent, hij voelt uw stemming goed aan in droevige en in blijde tijden waardoor u een goede steun aan uw hond heeft.

Het leven met een Keeshond is nooit saai en zelden rustig. Het zijn actieve, drukke honden die erg graag bij je zijn en deel uit willen maken van je leven. Ze liggen meestal niet netjes in hun mand, want door hun dikke vacht zoeken ze liever een koele plaats en liggen ze op de stenen vloer of op het vinyl.

Als bewaker van huis en haard is de Keeshond perfect. Niet zozeer door inbrekers aan te vallen, maar door hun waarschuwend geblaf geven ze toch een gevoel van veiligheid. Er leeft bij veel mensen nog de opvatting dat een Keeshond erg blafferig is en fel. Nu is een Kees een waakhond en zal dus blaffen bij onraad en soms vergeet hij wel eens midden in het geblaf waarom hij eigenlijk blafte, maar dat is iets dat goed af te leren is.

Ook een Keeshond heeft beweging nodig, niet zoveel als een jachthond maar wel om zijn energie kwijt te kunnen raken.

Een typische eigenschap van Keeshonden is hun ongelooflijke nieuwsgierigheid. Ze willen alles onderzoeken en als er iemand belt, staan ze vóór jou bij de deur om te zien wie er nu weer op bezoek komt. Gehoorzaamheid is niet altijd hun sterkste kant. Ze luisteren wel, maar enkel en alleen als hen dat zelf goed uitkomt. Daarom is het maar gelukkig dat ze elk jachtinstinct missen, zodat je ze rustig los kunt laten lopen in het bos.
Dat neemt niet weg dat er Keeshonden zijn die hun G&G-diploma hebben gehaald. Plus ze zijn leergierig en tijdens de socialisatie periode een puppy cursus volgen dan heeft u al veel gewonnen.

Als u de Keeshond eenmaal kent, is het: eenmaal een Kees altijd een Kees!

Wanneer u van plan bent een keeshond aan te schaffen, is het verstandig dat u zich van tevoren goed realiseert waar u aan begint. De keeshond is steeds oplettend, levendig en buitengewoon aanhankelijk aan de eigenaar.

Ze passen zich goed aan allerlei omstandigheden aan; zolang ze maar bij je in de buurt kunnen zijn, vinden ze alles prima. Hieruit ook de conclusie dat een Keeshond absoluut geen hond is om in een kennel te houden. Het is een huishond, die alleen gedijt wanneer hij de hele dag met zijn mensen kan optrekken.

Ze zijn dol op eten en als eigenaar is het oppassen geblazen dat de Kees niet te dik wordt.

Hij is nog angstig noch agressief,bestand tegen alle weer types, zijn robuustheid en hoge levensverwachting zijn belangrijke eigenschappen en maken hem tot een ideale gezinshond. Hij is ook geschikt voor behendigheid en gehoorzaamheid. Dat een Kees fel zou zijn is een misvatting die waarschijnlijk nog stamt uit de tijd dat Kezen als waakhond dienden op boerderijen en ze de hele dag aan een ketting lagen. Dan is het geen wonder dat een hond blafferig en agressief wordt. De huidige Keeshonden zijn van karakter zeer betrouwbaar en kunnen goed met kinderen en andere honden overweg.

Maar bedenk dat dit alleen geldt voor een Keeshond die uitstekend is opgevoed! En opvoeden kost veel tijd en energie. Een Ieder, die een keeshond wil aanschaffen, zal voldoende aandacht voor hem moeten hebben, tijd moeten maken om met hem te gaan wandelen etc.

De hond voelt zich thuis in een groot of klein huis, met of zonder tuin, in de stad of er buiten. De keeshond past in een gezin met kinderen, hij houdt van hen, tenminste als de ouder(s) er op letten dat het zijn leven als hond kan leiden en niet als speelgoed wordt gebruikt. Hij past ook goed bij de wat ouderen en zorgt daarbij voor de zo nodige sociale contacten.

De periode dat een hond tussen de circa 4 en 12 weken oud is, wordt de primaire socialisatiefase genoemd. In deze fase leert de hond wat wel en wat niet tot zijn normale leefwereld behoort (dit wordt ook wel inprenting genoemd). Dus kennis te laten maken met alle aspecten van het “dagelijks leven” (de stofzuiger, de huisbel, kinderen, de radio, etc.)

Het is heel belangrijk dat pups al tijdens de eerste periode van hun leven dagelijks plezierige ervaringen opdoen met mensen zodat ze zich “veilig” voelen bij mensen. Een pup die in deze fase van zijn leven relatief geïsoleerd opgroeit, heeft voor de rest van zijn leven een enorme achterstand opgelopen!

De vele positieve en weinig negatieve kanten van de Keeshond, maken Keeshonden mensen zo honkvast, wat in de praktijk betekent: Eens een Kees, altijd een Kees.
 

Ayla Kyra


Het uiterlijk van een Grijze Keesh
ond.
De schouderhoogte van de Grijze Kees is minimaal 43cm en maximaal 55 cm.
Keeshonden vallen op door hun mooie volle vacht, die door de wollen ondervacht wijd uitstaat. Om de hals ligt een mooie volle kraag en ze hebben een zwaar behaarde staart die gekruld over de rug gedragen wordt. Het vosachtige hoofd (appelhoofd grote fout) met schrandere oogjes en de kleine spitse, dicht bij elkaar geplaatste oren, is hij een prachtige vertoning. Wolfsgrijs is de kleur van onze Keeshonden. Wolfsgrijs is zilvergrijs met zwarte haarpunten. De snuit en de oren zijn donker gekleurd en rond de ogen is een duidelijke tekening van een brilletje te zien. De kraag en de beharing op de schouders is lichter gekleurd. Voor- en achterbenen zijn zilvergrijs, zonder zwarte aftekeningen onder het elleboog- en kniegewricht. Behalve wat kleine streepjes op de tenen. Zwarte staartpunt onderzijde van de staart en broekbeharing zijn zilvergrijs. In de volksmond wordt er ook vaak gesproken over de wolfsgrauwe, grijze, blauwgrijze of blauwe Kees.