Verzorging

Wanneer de pup oud genoeg is en het nest mag verlaten dan heeft hij al een aardig dik en lang vachtje.De fokker zal de pups aan het borstelen hebben leren wennen. Dit zet u uiteraard voort. In de aanleer periode dagelijks borstelen, daarna zal 1 x per week voldoende zijn. Als jonge dieren er goed aan wennen vinden ze het later vaak een leuke gebeurtenis. Borstel in het begin niet langer dan een paar minuten achter elkaar.

Als we de Keeshond zo op het eerste gezicht zien, lijkt het alsof er veel tijd in de vachtverzorging gaat zitten.Het tegendeel is waar. De ondervacht is wollig, maar de bovenvacht bestaat uit langere niet al te zachte dekharen. De Keeshond wordt meer geborsteld dan gekamd. Hiervoor gebruiken wen een universele borstel tijden de verharing en voor wekelijks gebruik. Ook een varkensharenborstel en een middelgrove kam (bij voorkeur een kam met roterende tanden) heeft u regelmatig nodig. Door te borstelen verwijderen we niet alleen eventueel vuil, maar wordt ook de huid gemasseerd. Dit bevordert de bloedsomloop in de huid waardoor de vacht een optimale conditie behoudt. De bevedering (lange haren aan de voorpoten) wordt voorzichtig gekamd.

 

Ayla & Kyra

Gina

 

Keeshonden worden tegendraads geborsteld. Te beginnen bij de kop: de nekharen achter de oren borstelen we naar voren. U houdt het haar met een hand plat en gaat laagje voor laagje verder. Achter de oren kan een klitje zijn ontstaan. Voorzichtig uitpluizen en dan vanaf de uiteinden van de haren voorzichtig uit elkaar kammen. Achter de oren eventueel een beetje talkpoeder strooien en even later goed uitkammen. De staart in de groeirichting borstelen.

Bij regelmatig borstelen hoeft een Keeshond eigenlijk niet gewassen te worden. Veelvuldig wassen maakt de haren zacht en het ontvet de huid, waardoor de vacht droog en dof kan worden.

Tijdens het verharen is wassen af te raden. Dode haren die niet wegspoelen kunnen verviltingen in de ondervacht veroorzaken.Mocht wassen door onvoorzien omstandigheden toch nodig zijn: gebruik dan altijd een speciale shampoo voor honden (er zijn shampoos in de handel voor verschillende soorten vachten en kleuren). De shampoo mag niet in de ogen of oren terechtkomen. Het schuim moet goed uitgespoeld worden (ingedroogde shampooresten of niet voor honden geschikte shampoos kunnen jeuk en irritatie veroorzaken). De hond mag pas weer naar buiten als hij helemaal droog is, ook een hond kan nl kouvatten. De schaar wordt gebruikt om de lange haren bij de tenen weg te knippen.